Vliegveld Edinburgh Airport

Edinburgh Airport: het startpunt van jouw reis

Schotland; de bestemming van kastelen, hooglanden, meren en gezellige steden als Glasgow, Aberdeen en Edinburgh. Maak je naar deze laatstgenoemde een stedentrip, dan vlieg je op Edinburgh Airport, het grootste vliegveld van Schotland. Ook een rondreis door Schotland start doorgaans hier. De luchthaven van Edinburgh ligt twaalf kilometer ten westen van de stad en is jaarlijks goed voor dertien miljoen passagiers. Zijn IATA-luchthavencode is EDI. Het vliegveld van Edinburgh is modern en beschikt over alle faciliteiten die jij als reiziger nodig kunt hebben.

Een aantal feiten over de luchthaven van Edinburgh

Edinburgh Airport is het enige vliegveld dat deze stad telt. Het werd in 1915 geopend en is zodoende al ruim honderd jaar oud. Alhoewel het in eerste instantie dienstdeed als militair vliegveld, vertrokken aan het eind van de jaren vijftig de eerste commerciële vluchten van het vliegveld van Edinburgh. De luchthaven van Edinburgh heeft twee landingsbanen en één terminal en is gelegen op de plek waar de snelwegen M8 en M9 elkaar treffen. Zodoende ben je vanaf Edinburgh Airport met de auto in minder dan een half uur in de stad.

Dit zijn de beste reisorganisaties voor een vakantie naar Edinburgh


Welke maatschappijen vliegen er vanuit Nederland naar de Schotse hoofdstad?

De luchthaven van Edinburgh verwerkt vluchten van en naar 150 bestemmingen wereldwijd. Vanuit Schiphol Airport in Amsterdam kun je met KLM naar Edinburgh vertrekken. ’s Winters kan dat drie keer per dag en in de zomer komen daar nog drie extra vluchten per dag bij. Voor Edinburgh Airport is Amsterdam de drukste internationale bestemming. Na de Londense vliegvelden levert Amsterdam de meeste passagiers. Vanuit Eindhoven kun je drie keer per week met Ryanair naar het vliegveld van Edinburgh reizen. Transavia brengt je vanuit Rotterdam naar de Schotse hoofdstad.

Van het vliegveld van Edinburgh naar het centrum van de stad

Eenmaal op het vliegveld van Edinburgh aangekomen, kun je het centrum van de Schotse hoofdstad op verschillende manieren bereiken. Zo kun je een taxi nemen, die je in nog geen half uur voor twintig tot dertig pond naar je accommodatie brengt. Handig als je koffers bij je hebt, maar wel verreweg de duurste optie. Voor de Airlink 100 bus van vervoerder Lothian betaal je 4,50 pond. Deze brengt je in een half uurtje naar Waverley Bridge in het centrum. Ook rijdt er een tram in drie kwartier naar York Place.

Aankomst in de nachtelijke uurtjes

De Airlink 100 bus rijdt tot middernacht. Ook de tram maakt ’s avonds laat zijn laatste rit. Kom je na middernacht aan op het vliegveld van Edinburgh en wil je met het openbaar vervoer naar je accommodatie? Dan neem je Nightbus 22. De eerste rijdt om 00.45 en de laatste om 04.15. Niet alleen rijdt deze bus naar het centrum van Edinburgh, ook zet hij daarna koers naar het noordelijker gelegen Leith, de wijk die bekend staat om zijn haven.

Huur een auto op de luchthaven van Edinburgh

Is Edinburgh voor jou het startpunt van een rondreis door Schotland? Of vind je het gewoonweg prettig om tijdens je stedentrip een auto tot je beschikking te hebben? Op Edinburgh Airport kun je bij diverse aanbieders een huurauto regelen (of deze ophalen natuurlijk, wanneer je hem van tevoren al hebt gereserveerd). De verhuurmaatschappijen vind je in een apart daarvoor bestemde ruimte op de luchthaven van Edinburgh, vlak naast de terminal. Je vindt er verhuurders als Alamo, Europcar, National Budget, Avis, Sixt, Hertz, Enterprise en Thrifty.

De op het vliegveld aanwezige faciliteiten

Met zo een groot aantal bestemmingen kan het niet anders dan dat de luchthaven over meer dan genoeg faciliteiten beschikt. Winkels, bars en restaurants zijn er in overvloed. Ook kun je op de luchthaven valuta wisselen. Ontspan met een kopje koffie bij ketens als Nero, Costa of Starbucks. Eet een snack bij Burger King of schuif voor iets chiquers aan bij de champagnebar of het sushirestaurant. Winkelen doe je onder andere bij de Accessorize, Boss, Jo Malone, Next of MAC. Bij de Isle of Skye Candle Company koop je een bijzonder souvenir.

Hotels bij de luchthaven van Edinburgh

Wil je na je aankomst op Edinburgh Airport graag overnachten bij een hotel in de directe omgeving daarvan? Geen probleem! Direct rond de luchthaven van Edinburgh zijn diverse drie- en viersterrenaccommodaties gelegen. De Holiday Inn Express telt drie sterren en ligt op 900 meter afstand van het vliegveld. Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen, voor de pendeldienst tussen het hotel en het vliegveld betaal je een toeslag. Viersterrenaccommodaties bij Edinburgh Airport zijn onder andere het DoubleTree by Hilton en het Moxy Edinburgh.

Handige tips & blog

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...