Zoek & boek

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke en gezellige lokale tentjes, waar het lekkerste eten uit de streek wordt geserveerd. Er zijn een aantal typische Schotse gerechten die je zeker moet hebben geproefd tijdens je bezoek aan deze geweldige stad:

1. Haggis

Dit is met stipt het nummer 1 gerecht van Schotland, en je bezoek aan Edinburgh zou niet compleet zijn zonder het te hebben geproefd. Haggis is een combinatie van gehakt hart, lever- en longvlees (het klinkt erger dan het is), gemengd met havermout, uien, niervet, kruiden en  heel veel specerijen. Misschien klinkt het je niet meteen heel erg lekker in de oren, maar probeer het hoe dan ook, en je zult zie dat dit Schotse comfort food gerecht heerlijk is! Haggis wordt traditioneel geserveerd met “neeps en tatties”; koolraap en aardappelen,  en een beetje whiskysaus. Yum!

2. Schotse zalm

Sinds de jaren 70 is de Schotse zalmproductie enorm gegroeid en maakt nu een groot deel uit van de Schotse cultuur. Honderden mensen hebben een baan in de zalmindustrie doordat Schotland de grootste producent van gekweekte Atlantische zalm is binnen de Europese Unie (zelfs de op twee na grootste ter wereld, na Noorwegen en Chili).  Aan de west- en noordwestkust van Schotland vind je de meeste zalmkwekerijen, en in Edinburgh kun je op tal van plekjes de heerlijkste zalmgerechten eten. Deze worden op allerlei manieren klaargemaakt; bijvoorbeeld als hele zalmmoot in boter, of heerlijke gerookt voor op toast.

3. Schots ontbijt

Het traditionele Schotse ontbijt lijkt erg op het “full English Breakfast” die je misschien al eens ooit hebt gegeten. Er worden alleen een aantal andere dingen aan toegevoegd die dit gerecht misschien wel nóg beter maken! Het “full Scottisch breakfast” wordt vaak ook geserveerd met plakjes spek, gebakken champignons, tomaat, en (meestal gebakken) eieren. Maar soms wordt er in plaats van spek gerookte zalm gebruikt, en wordt de tomaat bedolven onder de kaas. Klinkt goed toch? Je krijgt er in ieder geval genoeg energie van om de rest van de dag mee door te komen!

4. Scotch pie

De Scotch pie is een heerlijke rijk gevulde vleespastei, met dubbele korst. Wanneer je deze hartige taart aansnijd vindt je ambachtelijk gehakt schapenvlees (of een andere vleessoort), die gekruid is met veel peper en andere specerijen. Voor het bakken word de pastei in een schaal met heetwater-korstdeeg geplaatst. Wat er allemaal precies in de Scotch pie zit, en welke hoeveelheden er worden gebruikt weet niemand helemaal zeker. Het recept wordt namelijk vaak geheim gehouden. En dat maakt het ook zo speciaal!

5. Fish Supper

De ‘Fish Supper’  lijkt veel op de beroemde Fish and chips, en bestaat uit heerlijke gefrituurde vis (meestal schelvis) geserveerd met friet. De frietjes, oftewel “chips” worden slap geserveerd in Schotland, daarmee onderscheid dit gerecht zich van andere Fish and chips soorten. Het wordt in Edinburgh (en in de rest van het land) traditioneel geserveerd; verpakt in bruin papier met daar omheen een krant, zodat het lekker warm blijft wanneer je het thuis of in het park wilt opeten. Je hoeft in Edinburgh niet lang te zoeken naar dit gerecht, de stad zit er vol mee!

6. Shortbread

Dit is eigenlijk een soort van zandkoekje, welke ook een traditioneel gerecht is uit het Verenigd Koninkrijk. Er zit een lange geschiedenis achter het ontstaan van shortbread. In de middeleeuwen werd er ‘koekjesbrood’ gemaakt, waarvan het overgebleven deeg werd gedroogd in de oven totdat het hard werd. Naarmate de tijd vorderde werd de gist in het brood vervangen door boter, en langzamerhand ontstond de zandkoek, oftewel shortbread zoals we die nu kennen. In Schotland word deze zoetigheid vaak nog traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag, maar overal in de stad kun je het kopen.

7. Grouse

Grouse is een typisch Schots gerecht, maar je kunt het ook in andere omliggende landen eten. Deze sappige gebraden vogel heeft een dieprode kleur en een heerlijke smaak. Een grous is vrij klein, en wordt vaak geroosterd of gegaard in een braadpan. Het heeft een super lekkere, intense smaak die te danken is aan de heide waar de vogels op grazen. Origineel heeft grouse zijn oorsprong in de wildernis van Schotland, maar tegenwoordig kun je dit lekkere gerecht overal eten, waaronder op veel plekken in Edinburgh.

8. Cullen Skink

Deze rijkelijke, stevige soep wordt traditioneel gemaakt met gerookte schelvis. Het dankt zijn naam aan het kleine stadje Cullen, in het noordoosten van Schotland.  Dit is dan ook de thuisbasis van deze soep, maar tegenwoordig eet je dit heerlijke gerecht overal in het land. Meestal wordt er romige aardappelpuree door de soep geroerd, waardoor het zijn dikte, en volle smaal krijgt. In sommige recepten worden in plaats van puree soms ook nieuwe aardappelen of stukjes aardappel toegevoegd. Al met al; dit is een heerlijk comfort food gerecht waar je sowieso blij van wordt!

9. Tablet

Ben je een echte zoetekauw, ga dan voor de Schotse tablet. Een lekker broos, klein, zoet snoepje wat heerlijk weg eet en waar je jezelf van moet weerhouden de hele zak op te eten.  Vanaf het begin van de 18e is de tablet ingewijd in de Schotse cultuur en word gemaakt met veel boter, suiker en gecondenseerde melk. Op meerdere plekken in de wereld vind je variaties op de Schotse tablet, maar allemaal zijn ze net iets anders van smaak. Neem een zakje mee voor thuis wanneer je in Edinburgh bent, en laat al je vrienden genieten van deze lekkere zoete snack.

10. Schots kaasplankje

De ligging en het klimaat van Schotland zijn super geschikt voor het maken van de lekkerste kaas. Hierdoor worden er op veel plekken Schotse kaasplankjes gegeten, die bestaan uit meerdere goddelijke kaassoorten (soms ook met vlees). Schotland kent een kort kaasbereiding seizoen, en de traditionele kazen moeten de hele winter kunnen worden bewaard. Daardoor vind je in Edinburgh en de rest van het land vooral veel heerlijke harde gerijpte kaasjes. Maar er zijn nog veel meer kaassoorten die je zeker moet hebben geprobeerd.

Met deze heerlijke gerechten in je achterhoofd maak jij je bezoek aan Edinburgh tot een waar eetfestijn. Zorg dat je genoeg ruimte over hebt, en geniet van de het culinaire Schotse leven!

Sander Wijdemans

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…