Zoek & boek

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de Lonely Planet lezen etc. Maar er zijn vast nog bepaalde dingen die je niet weet over deze leuke, bruisende stad. Daarom hebben we hier een tiental leuke weetjes over Edinburgh voor je op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat…

1. De oude én de nieuwe stad van Edinburgh beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan?

De Old Town en New Town van Edinburgh zijn in 1995 allebei opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege het unieke karakter van de stad en zijn vele prachtige historische gebouwen. Ook heeft de middeleeuwse oude stad heeft zijn kenmerkende patroon van smalle gangen weten te behouden, wat het een unieke plek maakt. Daarnaast is Edinburgh gebouwd in een geweldig landschap van heuvels en valleien, welke miljoenen jaren geleden gevormd is door vulkanen en ijskappen. Al deze factoren samen maken Edinburgh de perfecte kandidaat om op deze welbegeerde lijst te staan!

2.In Edinburgh de “Royal” verblijfsplek ligt?

Het Palace of Holyroodhouse ligt in het centrum van de stad, en is de officiële residentie van de koningin in Schotland. Het paleis werd in 1128 opgericht als klooster, aan het einde van de Royal Mile, en heeft een nauwe band met de geschiedenis van het land. Tegenwoordig worden er nationale vieringen en evenementen gehouden in het Royal Palace, en vooral de ‘Holyrood Week’ van de koningin (eind juni) is populair. Het paleis is te bezoeken, en toeristen doen dat dan ook in grote aantallen.

3. Je Edinburgh het beste te voet kunt verkennen?

Edinburgh is een super compacte stad, en bijna alle bezienswaardigheden en leuke wijkjes liggen op loopafstand van elkaar. Daarom kun je de stad het beste al wandelend gaan verkennen. Doe geen moeite om in lokale bussen te stappen of de taxi te nemen. Te voet zie je stukken meer, én je bent ook nog eens gezond bezig! Ben je minder goed ter been, dan is het ook prima mogelijk om je met het OV te verplaatsen in Edinburgh. Neem dan een dag of weekkaartje zodat je hier onbeperkt gebruik van kunt maken.

4. Op de begraafplaats van de stad een beroemde hond begraven ligt?

Bobby was een Skye Terriër die in de jaren 1870 bekend werd omdat hij 14 jaar lang het graf van zijn baasje had bewaakt, totdat hij zelf in 1872 overleed.  Dit  verhaal is heel bekend in Schotland,  en wordt in leven gehouden door middel van verschillende boeken en films. Het mooie herdenkingsbeeld en de begraafplaats zelf zijn tegenwoordig een populaire toeristische attractie.

5. Edinburgh de geboortestad van Harry Potter is?

J.K. Rowling schreef bijna alle beroemde Harry Potter boeken in Edinburgh, en een aantal plekken waar ze heeft gezeten met de pen in haar handen kun je tegenwoordig bezoeken. Rowling zei ooit: Edinburgh is de plek waar Harry Potter tot leven gekomen is en waar hij zich heeft ontwikkeld. Dit voel je dan ook op veel plekken waar je komt in de stad. Er worden tal van Harry Potter gerelateerde tours aangeboden waarbij je plekken gaat bezoeken die Rowling hebben geïnspireerd, en je kunt in verschillende winkeltjes rondneuzen waar volop Harry Potter spullen worden verkocht.

6. Er in de zomer 3 weken lang gefeest wordt op het Edinburgh Festival?

Het Edinburgh Festival is het grootste kunstfestival ter wereld. Het bestaat uit meer dan 16 verschillende kunst en cultuur festivals, en vind iedere zomer in augustus plaats. De hele stad veranderd in één groot festival, en overal waar je loopt kun je shows bijwonen, kunstgalerijen bezoeken, luisteren naar muziekconcerten etc. Geweldig voor iedereen die van kunst en cultuur houd, maar heb je het liever wat rustiger om je heen, check dan voor vertrek even goed de data om niet voor  verrassingen te komen staan. Raak je er toevallig toch in verzeild; go with the flow!

7. De pubs in Edinburgh veel langer open blijven dan in zijn buurlanden?

Waar de meeste kroegen en pubs in bijvoorbeeld Ierland en Engeland al vroeger dan vroeg sluiten, heb je in Edinburgh geluk. Ben je van plan om tot in de late uurtjes te feesten, dan zit je hier goed. De kroegen sluiten hier namelijk pas wanneer er niks meer wordt besteld aan de bar. Wil je net even wat langer blijven hangen, zorg dan dus dat je op tijd een nieuw biertje besteld. Cheers!

8. Mars repen in Edinburgh worden gefrituurd?

Ja, je leest het goed. Die overheerlijke chocolade mars repen worden in Edinburgh gefrituurd (net als tientallen andere etenswaren trouwens). Je vind in de stad tal van tentjes waar je zoveel gefrituurd eten kunt krijgen als je maar wilt, en niks is te gek. Gefrituurde mars repen zijn vooral erg in trek bij jongeren, die na het stappen nog wel trek hebben in een vette hap, maar dan meer in zoet dan hartig. En wanneer je deze lekkernij zelf hebt geproefd zul je toegeven; dat smaakt naar meer!

9. Edinburgh vaak gehuld is in een waas van zeemist?

Edinburgh staat bekend om de “hare”, oftewel fijne mist die als een waas over de stad hangt met vlagen.  Hare op zijn Schots, is ook wel nevel die vanuit de zee naar binnen waait en alles bedekt. Wanneer je in de stad rondloopt kun je deze mist soms op je lijf voelen als een soort zachte, waterachtige spray. Het komt ook veel voor aan de oostkust van Engeland, en laat zich het meeste zien tussen april en september, wanneer warme lucht over de koude Noordzee stroomt.

10. Veel locals nog traditioneel gekleed gaan in Edinburgh?

Schotten zijn buitengewoon trots op hun afkomst en tradities, en laten dat dan ook graag zien. De nationale kleding van Schotland is de Highland Dress. Deze bestaat uit een kilt die meestal gedragen wordt met wollen sokken, kousenbanden, en een soort buidel; een Sporran. Die hangt rond de taille van de leren riem of een ketting die versierd is met allerlei soorten materialen. Overal in Edinburgh zie je locals rondlopen in deze kledij, en er zijn ook tal van winkels waar je een traditionele outfit kunt kopen. Doedelzak erbij, en je bent helemaal compleet.

Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer dingen die je nog niet weet over Edinburgh. Er zit dus niks anders op; koop snel je vliegticket en komt er zelf achter wat deze stad nog meer allemaal in huis heeft!

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…