Scottish Parliament in Edinburgh

schotland

Het hart van de Schotse democratie: The Scottish Parliament in Edinburgh

The Scottish Parliament, in het Schots-Gaelisch ‘Pàrlamaid na h-Alba’ genoemd, is Schotlands wetgevende orgaan. Het bevindt zich tegenover Palace of Holyroodhouse en vormt daarmee, met zijn hypermoderne ontwerp, een bijzondere tegenstelling. De thuisbasis van de Schotse democratie ontstond als gevolg van de decentralisatiepolitiek in het Verenigd Koninkrijk. Het door een Catalaanse architect ontworpen gebouw van staal, graniet en eikenhout heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar werd in 2004 toch in gebruik genomen. Tegenwoordig behoort The Scottish Parliament tot een van de middelgrote trekpleisters van Edinburgh.

TIP: ticket hop on, hop off-bussen met 3 stadsroutes

Ontdek Edinburgh op je gemak met 3 verschillende hop on, hop off-busroutes met 24 of 48 uur onbeperkt reizen. Neem de City Sightseeing Tour en Majestic Tour met meertalig audiocommentaar. Profiteer van live commentaar in het Engels op de Edinburgh Tour. Met deze tour bezoek je ook het Scottish Parliament!

De geschiedenis van het Schotse Parlement

The Scottish Parliament kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen, om precies te zijn in de dertiende eeuw. Het was het eerste wetgevende instituut van het toen onafhankelijke Koninkrijk Schotland. Toen Schotland –net als Wales- middels de Acts of Union bij het Koninkrijk Engeland werd gevoegd om zo het Koninkrijk Groot-Brittannië te vormen, werd het Schotse Parlement samengevoegd met het Engelse. In 1997 stemde Schotland echter voor een devolutie, waarna The Scottish Parliament zich een jaar later in Edinburgh vestigde. Zo kwam de centrale macht weer bij de Schotten zelf te liggen.

Wat is er in het parlementsgebouw te zien?

The Scottish Parliament in Edinburgh is van binnen net zo indrukwekkend als van buiten. Tijdens je bezoek aan het parlementsgebouw bezichtig je onder andere de Debatkamer, de imposante Grote Hal en enkele andere ruimten van belang. Ook bestaat er een kans dat je het Scottisch Parliament in actie kunt zien. Doorgaans wordt er op dinsdagen, woensdagen en donderdagen gedebatteerd. Ook huisvest het parlementsgebouw een permanente kunstcollectie met enkele schilderijen, beelden en andere werken van wereldklasse. Zo heeft het Scottish Parliament in Edinburgh zelfs liefhebbers van kunst iets interessants te bieden.

Praktische informatie betreffende je bezoek aan het Scottish Parliament

Het Scottish Parliament in Edinburgh is van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Op zondag is het gebouw gesloten voor publiek. De entree is kosteloos en publieke ruimten mogen gedurende openingstijden altijd bezocht worden. Het Scottish Parliament is op maandag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 te bezoeken en op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 18.30. Vanaf een halfuur voor sluitingstijd wordt de toegang geweigerd. Behalve voor georganiseerde tours geldt dat vooraf boeken niet nodig is. Er zijn binnen het Scottish Parliament vier verschillende professionele rondleidingen mogelijk.

Faciliteiten in het parlementsgebouw

Binnen het parlementsgebouw bestaat er de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie. Ook kun je er genieten van een lunch of afternoon tea. Het café bevindt zich in de Grote Hal (Main Hall). Daarnaast beschikt de Scottisch Parliament over een cadeauwinkel, die zich links van de informatiedesk bevindt. Wil je het Scottish Parliament in Edinburgh bezoeken, maar reis je met kleine kinderen? Van maandag tot en met vrijdag kun je tussen 08.00 en 18.00 op aanvraag gebruikmaken van de crèche die kinderen met een leeftijd van tussen de zes weken en vijf jaar opvangt.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...