Royal Mile in Edinburgh

schotland

De Royal Mile, historische én koninklijke ader van de stad

De Royal Mile in Edinburgh behoort tot de populairste bezienswaardigheden van de stad. De Royal Mile is een aaneenschakeling van diverse straten die samen de hoofdstraat van het historische deel van Edinburgh vormen. De straat loopt van Castle Rock en Edinburgh Castle naar Palace of Holyroodhouse en het daartegenover gelegen Schotse parlementsgebouw. Zijn naam dankt de Royal Mile aan zijn lengte -bijna precies 1,6 kilometer- en het feit dat hij twee koninklijke onderkomens met elkaar verbindt. Tal van bezienswaardigheden bevinden zich aan deze weg en zorgen voor een dag lang vermaak.

TIP: Boek een citycard

Bekijk de bezienswaardigheden vanuit een hop on, hop off-sightseeingbus en krijg gratis toegang tot 3 koninklijke attracties met een Royal Edinburgh-ticket van 48u. Bezoek Edinburgh Castle, ga aan boord van de Royal Yacht Britannia en zie Holyroodhouse.

De straten en zijstraten van Schotlands bekendste mijl

Langs de historische Royal Mile vind je een groot aantal bezienswaardigheden, maar ook pubs en souvenirwinkels. De mijl bestaat uit de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate. Behalve deze hoofdstraten bestaat de Royal Mile in Edinburgh ook uit een flink aantal smallere zijstraatjes. Deze worden in het Schots ‘closes’ genoemd. De inwoners van de stad woonden hier dicht op elkaar gepakt. The Real Mary Kings Close is de beroemdste en alleen met een rondleiding te bezoeken. Een ander bekend zijstraatje is Abbey Stand, dat ook in een bekend Schots gedicht voorkomt.

Zien en doen op de Royal Mile in Edinburgh

Het zijn niet alleen het Edinburgh Castle en Palace of Holyroodhouse die een wandeling over de Royal Mile de moeite waard maken. Zo kom je ook de veertiende-eeuwse St. Giles’ Cathedral tegen, die de naam draagt van de beschermheilige van de stad. Op de Royal Mile Market vind je allerhande ambachtelijke snuisterijtjes. Behalve kunst en handwerk worden er ook versbereide hapjes verkocht. Ook kun je op de Royal Mile het bijzondere Camera Obscura bezoeken, dat je op zes verdiepingen vol illusies trakteert. Daarnaast vind je de Scotch Whisky Experience aan deze hoofdstraat.

Ontdek een van de meest griezelige plekken van de stad

Ondanks al die levendigheid en gezelligheid die je aan de Royal Mile in Edinburgh treft, heeft zich hier ook de duistere historie van de stad zich heeft afgespeeld. De zijstraat Real Mary Kings Close ligt beneden de straten van Old Town en is een wirwar van straatjes en ruimten waar al sinds de zeventiende eeuw spookverhalen de ronde over doen. Bezoek je deze verborgen plek onder de Royal Mile in Edinburgh, dan krijg je een spannend inkijkje in het leven in de stad tussen de zestiende en de negentiende eeuw.

Eten, drinken en winkelen aan de Royal Mile

Tussen alle bezienswaardigheden door kun je aan de Royal Mile ook prima terecht voor een hapje en een drankje. De historische straat staat vol met restaurants, cafés en pubs die eveneens bijdragen aan zijn status als meest bezochte straat van de stad. Je kunt kiezen uit diverse eetgelegenheden. Loop een pub binnen voor een eenvoudige dagschotel, of strijk in een chic restaurant neer voor wat fine dining. Naast cafés en eetgelegenheden zijn er aan de Royal Mile in Edinburgh ook meer dan genoeg winkels gelegen die typisch Schotse producten zoals kasjmier verkopen.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...