Leith in Edinburgh

schotland

Zee, pubs en royals in Leith

Een bezoek aan de bruisende havenwijk Leith met zijn jonge, hippe inwoners en oude locals mag tijdens je verblijf in de Schotse hoofdstad niet uitblijven. Leith was vroeger een stad op zich, maar hoort al tijden bij Edinburgh. Je vindt Leith ten noorden van het stadscentrum, aan de kustlijn van Fifth of Forth. Leith in Edinburgh dient als haven voor cruiseschepen en is de thuisbasis van het voormalige koninklijke jacht Royal Yacht Britannia. Ook barst het hier van de traditionele pubs en is een etentje in een visbistro aan het water een absolute aanrader.

TIP: Boek een citycard

Bekijk de bezienswaardigheden vanuit een hop on, hop off-sightseeingbus en krijg gratis toegang tot 3 koninklijke attracties met een Royal Edinburgh-ticket van 48u. Bezoek Edinburgh Castle, ga aan boord van de Royal Yacht Britannia en zie Holyroodhouse.

De historie van Leith

Al in de zestiende eeuw was Leith voor Schotland een belangrijke haven. In de achttiende eeuw was Leith in Edinburgh zelfs uitgegroeid tot de belangrijkste handelshaven van het land. Vooral producten als wol, wijn en kruiden werden hier verhandeld. Ook op een andere manier is Leith belangrijk geweest: de zestiende-eeuwse Queen Mary regeerde Schotland vanuit haar rijk dat zich hier bevond. In 1920 werd Leith officieel bij Edinburgh gevoegd en werd het de thuishaven voor de Royal Yacht Britannia. De laatste jaren is de havenwijk uitgegroeid tot een van de hipste plekken van de Schotse hoofdstad.

De Royal Yacht Britannia

De Royal Yacht Britannia geldt als dé must-see van Leith. Het voormalige jacht van de Britse koninklijke familie, waar ook wereldberoemde figuren als Nelson Mandela en Winston Churchill ooit aan boord zijn geweest, kan vandaag de dag bezocht worden. Het jacht ligt aan het hippe Ocean Terminal winkelcentrum waar je, als je met de auto komt, je voertuig prima kunt parkeren. Voor volwassenen kost een bezoek £17,-, wat neerkomt op ruim €20,-. Bezoekers tussen de 5 en 17 jaar, studenten en senioren krijgen een korting. Kinderen tot 5 jaar bezoeken het jacht gratis.

Eten en drinken in Leith in Edinburgh

Je bezoek aan de havenwijk Leith en eventueel het voormalige koninklijke jacht kun je perfect combineren met een hapje of een drankje. De eetgelegenheden zijn gevarieerd en voor ieder wat wils. Leith heeft zelfs twee restaurants met een Michelinster. Dé plek voor een lekker ontbijtje of een afternoon tea is Mimi’s Bakehouse. Voor een verkoelend biertje of een verrassende cocktail neem je plaats in een van de pubs die deze wijk rijk is. Nobles is een absolute aanrader, net als The Nauticus. Op zaterdag kun je street food market The Pitt bezoeken.

Hoe kom je van het centrum van Edinburgh in Leith?

De afstand tussen Leith en het centrum van Edinburgh is drie kilometer. Lopen naar Leith vanaf het centrum van de stad is dus prima mogelijk, zeker op droge en zonnige dagen. Toch geen zin in een wandeling? Leith en Edinburgh centrum worden door diverse buslijnen van de maatschappij Lothian Buses met elkaar verbonden. Bus 35 rijdt van Old Town naar de Ocean Terminal. Ook andere buslijnen rijden naar de havenwijk. In de bussen kun je contant betalen, maar je kunt je kaartje naar Leith ook vooraf in een Travelshop kopen.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...