Calton Hill

schotland

Historisch erfgoed en een prachtig uitzicht: Calton Hill in Edinburgh

Calton Hill in Edinburgh mag met recht de ruige parel van de stad worden genoemd. De honderd meter hoge heuvel van vulkanische oorsprong biedt je een prachtig uitzicht over Edinburgh en zijn omgeving. Calton Hill bevindt zich midden in het centrum, aan de oostkant van New Town. Je herkent de heuvel al van veraf dankzij zijn kenmerkende bouwwerk dat doet denken aan de Acropolis van Athene. Het is dan ook om deze reden dat de Schotse hoofdstad Edinburgh aan Calton Hill zijn bijnaam ‘Athene van het noorden’ heeft te danken.

De weg naar de top

Calton Hill in Edinburgh behoort tot het UNESCO Werelderfgoed van de stad. De centraal gelegen bezienswaardigheid kan van elk punt in de stad makkelijk en snel worden bereikt. De top van Calton Hill kan vanaf Regent Road bijvoorbeeld al binnen vijf minuten te voet worden bereikt. De makkelijkste manier om hem te bereiken is via Princes Street, St. Andrews House en de Old Royal High School. Ben je wel benieuwd naar het uitzicht, maar heb je niet per se zin in een wandeling? Dan kun je ook naar boven rijden en je auto daar parkeren.

Bezoek Calton Hill tijdens een van de onderstaande tours.

Calton Hill: Athene van het noorden

Wanneer je de top van Calton Hill hebt bereikt, word je omringd door een aantal bijzondere gebouwen. De meest kenmerkende daarvan is de acropolis, die in eerste instantie ‘National Monument’ werd genoemd. Het monument herinnert aan de Schotse soldaten die tijdens de oorlog met Napoleon omkwamen. Het National Monument was bedoeld als een replica van de Acropolis in Athene, maar werd nooit afgemaakt. Verder dan de bouw van de twaalf pilaren die je er nu nog ziet, kwam men niet. Toch geeft dit onaffe monument op Calton Hill Edinburgh zijn bijnaam ‘Athene van het noorden’.

Nelson Monument en City Observatory

Behalve de acropolis bevinden zich nog meer noemenswaardige bouwwerken bovenop Calton Hill in Edinburgh. Het Nelson Monument herinnert aan admiraal Horatio Nelson die in het prille begin van de negentiende eeuw de zeeslag bij Trafalgar won. Dit gebouw, dat de vorm van een telescoop heeft, kan beklommen worden. De tijdbal bovenop het gebouw staat in verband met de ‘One ‘o Clock Gun’ op Edinburgh Castle. Tot slot vind je op Calton Hill ook de City Observatory, waar kunst wordt tentoongesteld. Ook de City Observatory is net als de acropolis gebaseerd op de Griekse bouwstijl.

Calton Hill en de jaarlijkse festivals in Edinburgh

Hoe kan het ook anders dan dat zo’n favoriete plek als Calton Hill in Edinburgh ook dienst doet als decor van de onder de locals meest geliefde evenementen van de stad? Op de laatste dag van april wordt hier volgens oude Keltische tradities het Beltane Fire Festival gehouden. In de maand augustus vinden de meeste evenementen plaats en tijdens Halloween speelt zich op Calton Hill in Edinburgh het Samhuinn Fire Festival af. Boek je je stedentrip in een van die periodes, dan kun je weleens met je neus in de boter vallen.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...