Auld reekie

schotland

Auld Reekie en de duistere geschiedenis van de steegje rondom de Royal Mile

Voordat Edinburgh met trots de bijnaam ‘Athene van het Noorden’ mocht dragen, had het alles behalve een onberispelijk imago. Het leven van de Schotse hoofdstad ging in het verleden gedurende lange tijd niet echt over rozen. Auld Reekie was de bijnaam voor Edinburgh, wat Schots dialect is voor ‘Old Smokey’. Tot aan het eind van de achttiende eeuw lieten de levensomstandigheden in Auld Reekie behoorlijk te wensen over. In de smalle straatjes -in het Schots ‘closes’ genoemd- rondom de Royal Mile hebben zich vele drama’s voltrokken.

Leefomstandigheden in het vroegere Edinburgh

De straten rondom de Royal Mile, die toentertijd overigens nog High Street werd genoemd, waren door een stevige muur van de buitenwereld afgesloten. Achter het water van Nor Loch en deze muur –bedoeld om de stad te verdedigen- waren de omstandigheden in Auld Reekie oftewel Edinburgh erbarmelijk. Mensen en dieren woonden in Auld Reekie dicht bij elkaar, er was sprake van luchtvervuiling en Nor Loch werd gebruikt als dumpplaats voor overledenen. De geuren in de straten van Auld Reekie waren alles behalve prettig. Pas met de komst van New Town in de 18e eeuw verbeterde de situatie.

Tours door Auld Reekie in Edinburgh

Ben jij benieuwd naar de straten van Auld Reekie in Edinburgh? Neem dan deel aan een tour! Al wandelend door de straten onder de Royal Mile neem je een duik terug in de geschiedenis. Auld Reekie in Edinburgh kun je met diverse tours en touroperators bezoeken. The Real Mary King’s Close is de bekendste, maar ook Auld Reekie Tours, City of the Dead Tours, Mercat Ghost Tours en City of Edinburgh Tours bieden je met hun wandelingen een inkijkje in de duistere geschiedenis van de Schotse hoofdstad. Tours vinden zowel overdag als ’s avonds plaats.

The Real Mary King’s Close

The Real Mary King’s Close is volgens velen de leukste tour die je door Auld Reekie leidt. Dit stukje van smalle straatjes en steegjes werd vernoemd naar Mary King, een bekende 17e-eeuwse koopvrouw die hier woonde. De gebouwen die vroeger in dit deel van Auld Reekie stonden, hadden soms wel acht verdiepingen. Bovendien bevond dit wijkje zich het dichtst van allemaal bij Nor Loch. Er gaan dan ook niet verrassend veel urban legends rond over geesten en moorden. Al sinds de 17e eeuw wordt er beweerd dat het flink spookt. Ervaar het hier zelf!

Deelnemen aan een rondleiding in The Real Mary King’s Close

Benieuwd naar dit stukje Auld Reekie in Edinburgh? Deze steegjes kunnen alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Hier, vlak onder de Royal Mile, duik je 400 jaar terug in het verleden en stap je in de voetsporen van de voormalige bewoners. Je kunt je tickets voor deze tour in Auld Reekie het beste van tevoren reserveren. Tours vinden het gehele jaar plaats. De eerste tour start dagelijks rond 10.00. Het tijdstip van de laatste tours hangt af van de dag en de periode. Volwassenen betalen £16,50, oftewel bijna €20,-.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...