Arthurs Seat

schotland

Arthur’s Seat in Edinburgh: het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad

Arthur’s Seat in Edinburgh is het hoogste punt van een uitgestorven vulkaan. Deze heuvel met een hoogte van 251 meter bevindt zich in Holyrood park, dat ten oosten van het centrum van de Schotse hoofdstad ligt. Maak jij de klim naar de top van de grote, met gras begroeide heuvel, dan word je boven getrakteerd op een prachtig 360 graden uitzicht op de stad. Arthur’s Seat in Edinburgh ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de beroemde legende van King Arthur, alhoewel er ook andere theorieën over bestaan.

TIP: Boek een citycard

Bekijk de bezienswaardigheden vanuit een hop on, hop off-sightseeingbus en krijg gratis toegang tot 3 koninklijke attracties met een Royal Edinburgh-ticket van 48u. Bezoek Edinburgh Castle, ga aan boord van de Royal Yacht Britannia en zie Holyroodhouse.

Miljoenen jaren oude vulkaan

Wie benieuwd is naar Arthur’s Seat in Edinburgh, hoeft zich niet ver van het kloppende hart van het centrum te begeven. De hoogste berg van Edinburgh ligt aan de oostkant van de stad en torent hoog boven de rest uit. Arthur’s Seat in Edinburgh is een lang uitgedoofde vulkaan die 350 miljoen jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting kwam. Al wandelend naar de top zie je daarvan nog enkele resten. Vanaf de top kun je bij helder weer mijlenver kijken. Ook vind je er een groot kompas waarop per windrichting verschillende bezienswaardigheden staan aangeduid.

Vijf verschillende routes

De wandeling naar Arthur’s Seat in Edinburgh is kort, maar inspannend. Je kunt kiezen uit vijf verschillende routes: groen, oranje, blauw, rood en geel. Heb je een goede conditie? Kies dan voor de rode route. De steilste klim van allemaal biedt je enkele van de mooiste uitzichten op de eveneens in het Holyrood Park gelegen Salisbury Crags. De groene en de oranje route zijn de meest aangename routes die door het grootste publiek worden bewandeld. De blauwe route betreft een ongemarkeerd pad. Geen zin om te wandelen? Neem dan de gele route die start bij Dunsapie Loch.

Over het Holyrood Park

Arthur’s Seat in Edinburgh, de top van de hoogste heuvel van de stad, is gelegen in Holyrood Park. Dit is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de gezellige drukte die in het centrum van de Schotse hoofdstad heerst. Holyrood Park is een koninklijk park vol heuvels en rotsen aan de rand van het centrum van de Schotse hoofdstad. Het ligt precies tegenover het Schotse parlement en Palace of Holyroodhouse. Archeologische vondsten tonen aan dat deze plek al 5.000 jaar geleden bewoond werd. Behalve Arthur’s Seat zijn de Sint-Antoniuskapel en Duddingston Loch hoogtepunten van het park.

Wat je wilt weten voordat je aan de wandeling begint

Van plan om Arthur’s Seat in Edinburgh te beklimmen? Houd van tevoren dan de weersverwachting in de gaten. Je uitzicht is natuurlijk het mooist wanneer het helder weer is en er geen neerslag valt. Trek goede wandelschoenen aan, zeker als je het steile pad naar de top van de heuvel kiest. Wees extra voorzichtig als het heeft geregend of gevroren, want dan kan het er verraderlijk glad zijn. De klim naar Arthur’s Seat in Edinburgh duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. In totaal kost deze activiteit ongeveer twee uur.

Het weer in Edinburgh

Advertentie


Handige reistips & deals

Dit zijn de 10 lekkerste traditionele gerechten van Edinburgh

Wanneer je op citytrip gaat naar Edinburgh zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Edinburgh bezit namelijk tal van super leuke ...

10 leuke weetjes over Edinburgh

Het is bijna zover; je gaat op citytrip naar Edinburgh. De voorbereidingen kunnen beginnen, zoals je koffer inpakken, online inchecken voor je vlucht, de L...