Zoek & boek

Bezienswaardigheden Edinburgh

  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur
De top 10 hoogtepunten uitgelicht

Wat zijn in Edinburgh de top bezienswaardigheden?

Klassiek en hip, gezellig en mysterieus. De Schotse hoofdstad heeft verschillende gezichten die je met het bezoeken van de hoogtepunten van Edinburgh allemaalontmoet. In Edinburgh zijn de bezienswaardigheden afwisselend. Zo is er veel historie, genoeg groen en een flink aantal musea waardoor ook aan kunst en cultuur geen gebrek is. Bovendien is een behoorlijk aantal bezienswaardigheden in Edinburgh gratis te bezoeken. Voor een geslaagde dag in de Schotse hoofdstad hoef je daardoor niet duur uit te zijn.

fameuze edinburgh castle
Waar wacht je nog op?

Boek direct je stedentrip naar Edinburgh

De Jong Intra Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
Stedentrips Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Auld Reekie afbeelding

Dit zijn in Edinburgh must-see bezienswaardigheden

Vanaf het historische fort Edinburgh Castle uitkijken over de Schotse hoofdstad. Via dé historische verbindingsweg Royal Mile naar het koninklijke paleis Holyroodhouse wandelen. Aan de voet van het kasteel door de populairste winkelstraat van de stad slenteren. Zomaar een paar voorbeelden van enkele van de hoogtepunten van Edinburgh. Met de duistere kant van de stad maak je kennis tijdens een wandeling door het spookachtige Auld Reekie waar enkele van de griezeligste misdrijven ter wereld plaatsvonden. Lees hier alles over de top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh.

De onbetwiste nummer één van alle hoogtepunten in Edinburgh

1. Edinburgh Castle

Het Edinburgh Castle geldt niet alleen in Edinburgh de belangrijkste van de bezienswaardigheden, maar zelfs in heel Schotland. Het kasteel is gelegen op het vulkanische Castle Rock en bestaat voornamelijk uit zeventiende-eeuwse elementen. Hier worden de Schotse kroonjuwelen bewaard en heeft het Scottish National War Museum zijn thuisbasis. Ook het populaire festival Edinburgh Military Tattoo vindt hier jaarlijks plaats. Volwassenen betalen voor een toegangsbewijs ruim €20,-.

fameuze edinburgh castle
Royal Mile Edinburgh

2. The Royal Mile

Gelukkig hangt in Edinburgh niet aan alle bezienswaardigheden zo een prijskaartje. De Royal Mile, dé historische weg die dwars door het historische hart van de stad -Old Town- loopt, bewandel je namelijk helemaal kosteloos. De hoofdweg verbindt het Edinburgh Castle met Palace of Holyroodhouse, het Schotse werkpaleis van de Britse koningin. De Royal Mile is in feite niet slechts één straat, maar een aaneenschakeling van straten die samen de verkeersader van de stad vormen.

3. Palace of Holyroodhouse

De nummer drie in de Top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh is het Palace of Holyroodhouse, die sinds het eind van de vijftiende eeuw al als koninklijke residentie wordt gebruikt. Ook de bekende Queen Mary, ‘The Queen of Scots’, die op de leeftijd van zes dagen al koningin werd, bewoonde ooit het paleis. De huidige koningin bewoont het paleis slechts één week per jaar. De rest van het jaar is een gedeelte van het Palace of Holyroodhouse open voor publiek.

Palace of Holyroodhouse in Edinburgh cover
Auld Reekie afbeelding

4. Auld Reekie

Benieuwd naar de duistere kant van de zo gemoedelijk ogende Schotse hoofdstad? Auld Reekie is de oude stad van Edinburgh die zich onder de huidige bevindt. Hier spookt het, zo beweert men. Niet zo vreemd eigenlijk, wanneer je je bedenkt dat zich hier enkele van de gruwelijkste misdrijven ter wereld hebben afgespeeld. The Real Mary King’s Close is dé historische wirwar van straten waar de eeuwenoude verhalen nog rondspoken. Neem deel aan een georganiseerde tour en ontdek de duistere geheimen van het zeventiende-eeuwse Edinburgh.

5. The Scottish Parliament

In 1998 werd het Schotse Parlement, na drie eeuwen van afwezigheid, opnieuw ingevoerd. Het parlementsgebouw staat recht tegenover het Palace of Holyroodhouse. Het moderne ontwerp van het gebouw heeft destijds behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Je kunt aan diverse rondleidingen deelnemen om alles te weten te komen over het Schotse verleden. Ook zijn er een literatuurtour en een kunsttour. Binnen het gebouw tref je enkele tentoonstellingen.

Scottish Parliament Edinburgh
Museum of Scotland

6. The National Museum of Scotland

The National Museum of Scotland behoort in Edinburgh tot de bezienswaardigheden die voor liefhebbers van kunst en historie een echte must zijn. In het moderne gebouw zijn meer dan 10.000 voorwerpen te bezichtigen, waaronder kunst, juwelen en wapens die je van alles vertellen over de geschiedenis en de cultuur van het land. En als kers op de taart is de prachtige collectie dagelijks tussen 10.00 en 17.00 ook nog eens gratis te bezoeken.

7. Princes Street

Wat is nu een stedentrip zonder een middagje winkelen? Alhoewel de meeste stedentrippers de Schotse hoofdstad bezoeken vanwege zijn historie, pubs en architectuur, is ook dé winkelstraat van de stad de moeite waard. Princes Street telt net als het eveneens bekende en nabijgelegen George Street nog tal van gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw. Hier geen eenheidsworst, maar hippe boetiekjes die afgewisseld worden met zo mogelijk haast nog hippere restaurants en bars. Een prima plek om een half dagje door te brengen!

8. George Street

George Street is een absoluut plaatje en heeft zijn plekje tussen de rest van de hoogtepunten van Edinburgh zonder twijfel verdiend. De achttiende-eeuwse straat in New Town, die zijn naam ontleent aan de toenmalige koning, was ooit bedoeld voor woningen. Echter kwamen er in plaats daarvan al gauw winkels, warenhuizen en ketens in de statige Victoriaanse panden terecht. Vandaag de dag geniet je van de achttiende- en negentiende-eeuwse architectuur én de leuke boetiekjes, bars en restaurants die in de panden gevestigd zijn.

9. Scotch Whisky Heritage Center

Whisky is onlosmakelijk verbonden met Schotland. Wat is dus een betere plek om alles over deze drank te weten te komen dan Edinburgh? Deze bezienswaardigheid ligt vlak naast het Edinburgh Castle. Per dag zijn er verschillende tours te boeken, waarin je alles wordt verteld over het ambacht van distilleren. Natuurlijk proef je ook van het gouden drankje. Na de tour kun je jezelf een beginnend whiskyexpert noemen! Iets eten of drinken in het Scotch Whisky Heritage Center kan ook.

10. The Royal Botanic Gardens

Tot slot mag ook de oase van groen en rust die je in de botanische tuinen van de stad vindt, niet aan het rijtje met hoogtepunten in Edinburgh ontbreken. De afsluiter van de top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh ligt in New Town en heeft niet alleen een toeristische, maar ook een wetenschappelijke functie. De tuinen tellen ruim 70 hectare. Wil je meer weten over de bloemen, planten en bomen? Laat je dan informeren in het bezoekerscentrum.

Bezienswaardigheden in Edinburgh om gratis te bezoeken

In Edinburgh en omgeving is er aan bezienswaardigheden geen gebrek. Ben jij een echte budget reiziger? Er zijn tal van bezienswaardigheden in Edinburgh die gratis te bezoeken zijn. De hierboven genoemde botanische tuinen en het National Museum of Scotland horen daarbij. Maar wat dacht je van de wandeling naar Arthur’s Seat of Calton Hill? Of van een middagje ronddwalen door het voormalige haven- en industrieterrein van Leith? Andere bezienswaardigheden in Edinburgh die gratis te bezoeken zijn, zijn de St. Giles’ Cathedral en overige kerken.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Edinburgh?

Julia helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt in Edinburgh?

julia edinburgh
Julia Edinburgh expert
  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…