Zoek & boek

Wandelen in Edinburgh

  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Met een stadswandeling door Edinburgh ontdek je het heden en het verleden

Edinburgh, Schotland’s hoofdstad en meest bezochte bestemming, biedt een overvloed aan historische bezienswaardigheden, winkelmogelijkheden, en tal van pubs en restaurants. De prachtige omgeving rond de stad is ook een pluspunt. Ontdek de stad te voet via enkele van de leukste wandelingen in dit artikel, die je naar bezienswaardigheden leiden en een ander perspectief bieden op de stad. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het heden en verleden van de Schotse hoofdstad.

Wandelen door Edinburgh

Wandeling naar Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is een kasteel dat gelegen is op Castle Rock en hoog boven de stad uittorent. Waar je je ook in Edinburgh bevindt, het historische bouwwerk is vrijwel altijd te zien. In het verleden heeft het onder andere dienstgedaan als koninklijk paleis en als militaire basis. Binnen de muren van het kasteel vind je tal van bijzondere bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk de Schotse kroonjuwelen.

Alhoewel je zelf naar het kasteel kunt wandelen, biedt een tour met een gids een meerwaarde. Tijdens een begeleide wandeling door het kasteel ontdek je alles over zijn geschiedenis. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en na afloop ben je vrij om de rest van het terrein op eigen gelegenheid te ontdekken.

Een Harry Potter wandeltocht

Gek op de films over de jonge tovenaar Harry Potter, die samen met zijn vrienden doldwaze avonturen beleeft op toverschool Zweinstein? Dan is een Harry Potter wandeltocht door Edinburgh echt iets voor jou! Deze tocht staat geheel in het teken van de tovenaars die in de boekenreeks schitteren en de plekken waar schrijfster J.K. Rowling haar inspiratie opdeed.

Harry potter in Edinburgh
Edinburgh Underground Vaults

Een wandeling door de underground vaults

Hoe gezellig en levendig de stad Edinburgh ook is, zo duister is zijn verleden. Wandelen door Edinburgh krijgt met een rondleiding door de underground vaults wel een heel andere dimensie! Deze ondergrondse gewelven vormden niet meer dan twee eeuwen geleden een gehele stad op zich. Dat was er echter wel een met een heel donker randje: de leefomstandigheden van de mensen waren hier bitter slecht. Door een gebrek aan daglicht, verse lucht en stromend water bliezen vele bewoners hier voortijdig hun laatste adem uit. Een gids vertelt je alles over deze donkere geschiedenis.

Een spookachtige wandeling

Is een ondergrondse wandeling door Edinburgh als deze je nog niet spannend genoeg? Ga dan nog een stapje verder en neem deel aan een spooktour. Ook bij deze stadswandeling in Edinburgh, of beter gezegd: rondwandeling onder Edinburgh, staat het donkere verleden van de stad centraal. De vele mensen die hier in erbarmelijke situaties leefden en stierven, zouden ertoe hebben geleid dat de gewelven nu een haard van paranormale activiteit vormen. Een tocht om je eventuele wandelpartner stevig bij vast te pakken!

Portobello Beach

Krijg je het al benauwd van de gedachte? Laten we dan gauw weer bovengronds gaan en je vertellen over het wandelen vanuit Edinburgh naar het nabijgelegen Portobello Beach. Dit strand ligt op enkele kilometers afstand van de stad en is vooral in de warmere maanden van het jaar razend populair. Je wandelt langs parken, Victoriaanse en Gregoriaanse woningen en tal van winkels, bars en restaurants. Meer dan genoeg mogelijkheden dus, om je benen tijdens het wandelen in Edinburgh even een welverdiende pauze te geven. Het strand ligt ten oosten van de stad.

Wandelen vanuit het centrum naar Arthur’s Seat

Ook Arthur’s Seat is een van de hoogtepunten van de stad – letterlijk en figuurlijk! De heuvel is de grootste van een groep die de Salisbury Crags worden genoemd. Ze werden gevormd uit de overblijfselen van een uitgedoofde vulkaan en bevinden zich in het midden van de stad. Arthur’s Seat heeft een hoogte van 251 meter en biedt je vanaf zijn top een adembenemend uitzicht op de stad. Volgens de Keltische legende is de heuvel de verblijfsplaats van een slapende draak. Wie weet stuit je tijdens deze wandelroute door Edinburgh wel op een bijzondere ontmoeting!

Een wandeling door New Town

Met zo veel bezienswaardigheden in het oude stadscentrum zou je haast vergeten dat er ook een nieuw stadsdeel bestaat. Een rondwandeling door Edinburgh New Town laat je zien welke wijk er in de achttiende en negentiende eeuw ontstond nadat men tot de conclusie was gekomen dat Old Town toch echt overbevolkt was. Tijdens het wandelen kom je er hoogtepunten als de Princes Street Gardens, de ambtswoning van de Schotse premier, Calton Hill en de Scottish National Gallery tegen.

Pentland Hills regional park

Eerlijk is eerlijk, wandelen IN Edinburgh kunnen we dit niet noemen, maar het prachtige Pentlands Hills Regional Park ligt dusdanig dichtbij dat hij de moeite van het benoemen (en bezoeken!) waard is. Het park is eigenlijk een verzameling imposante heuvels, niet ver ten zuidwesten van de Schotse hoofdstad. In het natuurgebied bevinden zich charmante dorpjes, zoals Allermuir en Swanston. Vanaf de heuvels word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Edinburgh inclusief Arthur’s Seat, wat normaal gesproken de plek is vanwaaraf je normaal gesproken van adembenemende uitzichten geniet.

Free walking tour

En heb je tot slot zin om een stadswandeling door Edinburgh te maken en hierover wat algemene informatie te krijgen? Bekijk dan eens je mogelijkheden om deel te nemen aan een free walking tour. Een gids neemt je dan mee door de straten van de Schotse hoofdstad; een laagdrempelige manier om deze te leren kennen. Voor deze tours worden geen standaard prijzen gevraagd. Alhoewel je niet verplicht bent om te betalen, is het wel gebruikelijk om een fooi te geven. Je kunt aan het eind van de tour zelf beslissen hoe veel dat is. Tien tot vijftien euro per persoon is vaak de norm.

Meer dan genoeg mogelijkheden

Zin om tijdens je stedentrip in de Schotse hoofdstad de wandelschoenen aan te trekken? Dan heb je dus meer dan genoeg mogelijkheden tot je beschikking. En is een stadswandeling door Edinburgh toch niet iets voor jou? Dan is een rondleiding per fiets door de stad dat misschien wel!

Boek hieronder direct je favoriete tour.

Naar wat ben je op zoek?

Meer activiteiten en excursies in Edinburgh

Dagtrip vanuit Edinburgh

Meer weten over Edinburgh?

Julia helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over de geschiedenis van de stad? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt in Edinburgh?

julia edinburgh
Julia Edinburgh expert
  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…