Zoek & boek

Edinburgh Vaults

  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Ontdek de duistere geschiedenis van de Edinburgh vaults

De Edinburgh vaults zijn een netwerk van ondergrondse gewelfruimtes die in de achttiende eeuw werden aangelegd. Zonder enige twijfel behoren ze tot de meest fascinerende en vooral spannende plekken om in de Schotse hoofdstad te bezoeken. De donkere geschiedenis en de spookverhalen onder de South Bridge, tussen High Street en Chambers Street, komen tijdens een bezoek tot leven. En hoe! De Edinburgh vaults werden al eens uitgeroepen tot een van ’s werelds meest griezelige plekken. Ze zijn alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Edinburgh ondergronds

Woonplaats van de allerarmsten

In een periode die door grote ontwikkelingen werd gekenmerkt en waarin de Industriële Revolutie in volle gang was, waren de armsten van de stad veroordeeld tot de donkere krochten onder de beruchte brug. Frisse lucht en daglicht hadden de bewoners niet, net als stromend water. Je hebt maar weinig fantasie nodig om je voor te stellen hoe erbarmelijk de leefomstandigheden waren. De slechte omstandigheden van de ondergrondse woon- en werkruimtes leidde ertoe dat velen na niet al te lange tijd hun biezen pakten. Alleen de meest kanslozen van de samenleving bleven er achter.

Op pad in de hoofdkamers van de ondergrondse stad

Griezelen? Boek een rondleiding in de Edinburgh Vaults. Uniek inkijkje in ondergrondse stad. Let op: wandelen vereist, niet geschikt voor minder mobiele mensen.

Tour Underground Edinburg
Edinburgh Vaults

Een plek waar de geesten nog rondwaren

Van de ruimtes die leeg kwamen te staan door het grootschalige vertrek werd door louche ondernemers gretig gebruikgemaakt. Illegale bordelen en kroegen waar gegokt kon worden, waren er net als distilleerderijen en lijkenopslagplaatsen in overvloed. Er wordt gezegd dat enkele seriemoordenaars hier eveneens flink hebben huisgehouden. Maar natuurlijk overleden er ook veel mensen door de slechte leefomstandigheden. De Edinburgh vaults zouden dan ook een plek van hoge paranormale activiteit zijn. Er zouden geesten ronddwalen die allesbehalve het beste met hun bezoekers voorhebben.

Een spannende tour door de Edinburgh underground vaults

Durf je het aan, boek dan een ondergrondse tour in Edinburgh. Onder leiding van een ervaren gids betreed je de minimaal verlichte kelderruimtes onder de straten van de Schotse hoofdstad. De gids vertelt je alles over het leven in de stad en vooral over de omstandigheden waarin de bewoners van de Edinburgh vaults leefden en de ziektes die er rondwaarden. Ook over de verschrikkelijke moorden door het meedogenloze duo Burke en Hare, die de lichamen van hun slachtoffers aan een dokter verkochten, krijg je alles te horen.

Paranormale activiteiten in de oude ondergrondse kamers

Kan het jou niet griezelig genoeg zijn daar in de Edinburgh underground vaults? Dan is de paranormale underground tour misschien wel iets voor jou. Tijdens deze spookwandeling bezoek je de griezeligste locaties van de stad, zowel boven als onder de grond. Zo bezoek je onder andere het kerkhof. De gids vertelt je alles over de waargebeurde verhalen, waarvan je haren overeind gaan staan. Moord, marteling, kannibalisme en hekserij: na afloop van deze tour ben jij van alle details op de hoogte. Deze paranormale tour is niet geschikt voor deelnemers onder de 18 jaar.

Griezelen onder het genot van whiskey

En wil je het griezelige met het aangename verenigen? Ook daar heeft de stad een oplossing voor bedacht. Tijdens een spoken en monsters tour door de oude stad breng je eveneens een bezoek aan de ondergrondse gewelven. In de kelders vertelt de gids je over de huiveringwekkende taferelen die er zich hebben afgespeeld en de figuren die er wellicht nog ronddwalen. Tijdens de tour neem je samen met de andere deelnemers ook plaats in een met kaarsen verlichte kelder om daar van een onvervalste Schotse whiskey te genieten. Overigens kun je ook kiezen voor een non-alcoholisch alternatief.

Na deze tour bekijk je de Schotse hoofdstad met andere ogen

Een snelle blik op het online aanbod leert je dat er meer dan genoeg tours zijn om uit te kiezen wanneer je de Edinburgh underground vaults wilt bezoeken. Kies degene die jou het leukst lijkt en neem deel aan een spannende tour die je niet snel meer zult vergeten. Na je bezoek aan de ondergrondse gewelven zul je nooit meer met dezelfde blik naar de Schotse hoofdstad kijken. Zorg ervoor dat je tijdens een Edinburgh vaults tour geschikt schoeisel en comfortabele kleding draagt.

Boek je favoriete tour direct hieronder.

Naar wat ben je op zoek?

Meer activiteiten en excursies in Edinburgh

Meer weten over Edinburgh?

Julia helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over de geschiedenis van de stad? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt in Edinburgh?

julia edinburgh
Julia Edinburgh expert
  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…