Zoek & boek

Activiteiten in Edinburgh

  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Wat is er te doen in Edinburgh?

De Schotse hoofdstad ademt met zijn paleizen, kastelen en oude woningen een en al historie. Naast tal van bezienswaardigheden telt Edinburgh ook vele activiteiten om tijdens je stedentrip te ondernemen. Er zijn meer dan voldoende excursies in Edinburgh zelf, maar ook aan dagtrips vanuit Edinburgh is geen gebrek. In de tweede favoriete stad van het Verenigd Koninkrijk hoef je je geen moment te vervelen! Vraag jij je af wat er te doen is in Edinburgh? Met de onderstaande tips ben je al een heel eind op weg!

wat te doen in edinburgh
Waar wacht je nog op?

Boek direct je stedentrip naar Edinburgh

De Jong Intra Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
Stedentrips Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wandelen naar arthurs seat

De wandeling naar Arthur’s Seat

Trek op een heldere dag je wandel- of sportschoenen aan en begeef je naar Arthur’s Seat. Deze uitgedoofde vulkaan is het letterlijke hoogtepunt van de Schotse hoofdstad. Je vindt hem iets ten zuidoosten van het centrum. Je kunt diverse wandelingen naar de top van deze heuvel maken. Een getraind wandelaar hoef je niet te zijn, maar op vrijwel elke route tref je steile stukken. Arthur’s Seat behoort in Edinburgh tot de activiteiten die je een van de mooiste uitzichten bieden. Het is de klim dus waard!

De wandeling naar Calton Hill

Trek je wandelschoenen nog maar niet uit, want als je de smaak te pakken hebt, wil je na Arthur’s Seat ook zeker Calton Hill beklimmen. De eveneens vulkanische heuvel is slechts honderd meter hoog, maar desondanks op sommige punten best een uitdaging. Calton Hill is een van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Niet alleen vanwege zijn uitzicht, maar ook vanwege de bijzondere bouwwerken die hier staan en Edinburgh de bijnaam ‘Athene van het Noorden’ opleverden. Het Nationaal Monument is geïnspireerd op het Parthenon in de Griekse hoofdstad.

Wandeling Calton Hill
Ghost tour edinburgh

Griezelen met Ghost Tours

Hoezeer Edinburgh vandaag de dag een gemoedelijk en knus imago heeft, was dat vroeger wel anders. De stad stond bekend om zijn erbarmelijke leefomstandigheden, gruwelijke delicten en spookverhalen, mythes en legendes. Je kunt diverse excursies in Edinburgh boeken om kennis te maken met een van de in het verleden meest behekste steden van Europa. Op zoek naar spoken, geesten en paranormale entiteiten ga je bijvoorbeeld met City of the Dead. Maar ook de Ghost Bus Tour is er een om rillingen van te krijgen.

Breng een bezoek aan Camera Obscura

Er zijn in Edinburgh genoeg activiteiten die zowel voor volwassenen als kinderen erg leuk zijn. Een voorbeeld daarvan is het museum Camera Obscura. Het is dermate (inter)actief dat je hem in plaats van op je to-see lijstje op je to-do lijstje plaatst. Hologrammen, optische illusies, visuele effecten en een bijzondere periscoop maken je bezoek aan dit museum onvergetelijk. Het vooraf boeken van je tickets is niet nodig, tenzij je met een groep van tien of meer personen komt. In schoolvakanties kun je het museum vanwege de drukte het beste ’s ochtends te bezoeken.

museum Camera Obscura

Populaire excursies

Zijn er in Edinburgh activiteiten voor Harry Potterfans?

Deze vraag kan met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. Het was in de Schotse hoofdstad, om precies te zijn op Victoria Street, dat J.K. Rowling haar inspiratie opdeed voor de Harry Potterreeks. Alhoewel de stad niet werd gebruikt voor opname van de films, is hij toch onlosmakelijk verbonden met het karakter. En wat er te doen is in Edinburgh voor Harry Potterfans? De Harry Potter Trail natuurlijk! Tijdens deze tour ontdek je de magische locaties die de inspiratiebron vormden voor de karakters en scènes uit de bekende boeken- en filmreeks.

Op pad met kinderen? Ga een dagje naar de Edinburgh Zoo

De inmiddels ruim honderd jaar oude Edinburgh Zoo heeft zo een bonte verzameling dieren, dat deze tot de excursies in Edinburgh behoort die je met de jongste stedentrippers niet wilt overslaan! Er wonen in totaal zo’n duizend dieren in het park, waaronder twee unieke reuzenpanda’s. De dierentuin behoort in Edinburgh tot de activiteiten die niet in het stadscentrum liggen. Dat hoeft de pret echter niet te drukken, want je bereikt hem eenvoudig met de bus of de taxi.

Edinburgh Zoo
Outlander edinburgh

Op naar de filmlocaties van Outlander

Nog een van die populaire dagtrips vanuit Edinburgh is degene die je naar de filmlocaties van de populaire serie Outlander brengt. Deze Brits-Amerikaanse serie gaat over een verpleegster –Claire- die na de Tweede Wereldoorlog met haar man naar het Schotse Iverness reist om zijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Magischerwijs belandt zij in het verleden. De plekken waarlangs zij reist, leer jij met een van de leukste excursies buiten Edinburgh ook kennen. Zo bezoek je Linlithgow Palace, Doune Castle, Midhope Castle en Culross.

Neem behalve aan excursies in Edinburgh ook eens deel aan zijn festivals!

Op de vraag ‘Wat is er te doen in Edinburgh?’ is het antwoord niet alleen een hele reeks excursies, maar ook festivals. Iets waar de stad bekend om staat. Het heel jaar door vinden er in de Schotse hoofdstad fantastische festivals plaats. Onder liefhebbers van theater en muziek is hij dan ook een geliefde bestemming. Het Edinburgh Festival is zelfs het grootste cultuurfestival ter wereld. Edinburgh Fringe is op zijn beurt ’s werelds bekendste kunstfestival. Regel je kaartjes –gezien de mateloze populariteit- ruim van tevoren.

Edinburgh Festival
Edinburgh bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van de Schotse hoofdstad

Naast al deze activiteiten biedt Edinburgh natuurlijk ook tal van andere bezienswaardigheden die zich voornamelijk in het centrum bevinden. Niet zoveel zin in wandeltochten, dierentuinen of griezeltours? Begin je dag dan met een heerlijk ontbijt en een kopje koffie en struin langs het Edinburgh Castle, de Royal MilePalace of Holyrood HouseScottish ParliamentMuseum of Scotland en nog veel meer. Lekker uitwaaien en genieten van een vers visgerecht of de meest trendy cocktail van de stad doe je in havenwijk Leith. Met zoveel mogelijkheden verveel je je in Edinburgh geen moment!

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Vliegtickets Edinburgh

Auto Huren Edinburgh

Meer weten over Edinburgh

Julia helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt in Edinburgh?

julia edinburgh
Julia Edinburgh expert
  • Historisch erfgoed
  • Betoverende architectuur & skyline
  • Levendige festivals & evenementen
  • Adembenemende natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Edinburgh voor je…